Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Ζύμη πριν την σύνταξη!

Λίγοι από εμάς θα βγουν στην σύνταξη με τα νέα όρια ηλικίας. Για να ξεχαστούμε και να νοστιμίσουμε την καθημερινότητά μας θα σας δώσω μια συνταγή για ζύμη η οποία έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ζύμη εύκολη και απλή!

Προέρχεται από γιαγιά μια φίλης μου που είχε φούρνο πριν πολλά πολλά χρόνια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για γλυκά και για αλμυρά σνακ.  

Σε επόμενα άρθρα θα γράψω συνταγές που χρησιμοποιούν σαν βάση την συγκεκριμένη ζύμη.

Καλή απόλαυση!



Υλικά

1 κούπα σπορέλαιο 
1 κούπα γάλα (χλιαρό)
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 αυγό (κατά προτίμηση από τις κότες σας - είδαμε πως μπορούμε εύκολα να έχουμε σπιτικά αυγά)
λίγο αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ποσότητα ίσα να μην κολλάει η ζύμη στο χέρι)


Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και σε μέτρια ταχύτητα αρχίζουμε να ανακατεύουμε. 
Όταν όλα τα υλικά γίνουν ένας ενιαίος πολτός αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί 45 λεπτά με 1 ώρα και είμαστε έτοιμοι!


Tips

- Το μέγεθος της κούπας που θα χρησιμοποιήσουμε δεν παίζει ρόλο, αρκεί να ίδια ποσότητα γάλα και σπορέλαιο.
- Όταν ξεκουράζεται η ζύμη ίσως βγάλει λίγο σπορέλαιο. Αν συμβεί αυτό, απλώς ζυμώστε λίγο με το χέρι (όχι έντονα, ίσα να ανακατωθεί)
- Η ζύμη διατηρείται 1 το πολύ 2 μέρες στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη
- Μπορείτε να διατηρήσετε την ζύμη στην κατάψυξη για αρκετό καιρό τυλιγμένη σε μεμβράνη (εγώ την έχω κρατήσει μέχρι 2 μήνες). Πριν την χρησιμοποιήσουμε, την ξεπαγώνουμε 1 μέρα στην συντήρηση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου