Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Πιασε το αυγό και κούρευτο



Το σημερινό άρθρο είναι το πρώτο μέρος ενός τρίπτυχου που αφορά την σπιτική παραγωγή αυγών για να είμαστε σίγουροι ότι τρώμε υγιεινά και ποιοτικά.
Στο πρώτο μέρος θα αναλύσω την βιολογία του αυγού και τα οικονομικά δεδομένα της σπιτικής παραγωγής.








Βιολογία – Θρεπτική Αξία

Το αυγό αποτελείται εξωτερικά από το κέλυφος που δημιουργείται από ανθρακικό ασβέστιο. Εσωτερικά υπάρχει το ασπράδι, ο κρόκος και η χάλαζα που συγκρατεί τον κρόκο στο κέντρο του αυγού.

Αυγά από κότες Lohmann
Ένα μέτριο αυγό κότας έχει περίπου 70 θερμίδες και σε αυτή την «τιμή» παρέχει πρωτεϊνη (6 γρ), βιταμίνη Α,  βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, ασβέστιο, φυλλικό οξύ και Ω-3 λιπαρά οξέα.
Σε σχέση με την χοληστερίνη που είναι η ανησυχία πολλών έχω να παραθέσω την προσωπική μου εμπειρία. Επειδή είχα και εγώ τις ίδιες σκέψεις μέσα σε ένα χρόνο που κατανάλωνα 7-9 αυγά την εβδομάδα (βραστά σχεδόν πάντα), έκανα εξετάσεις αίματος ανά εξάμηνο και είδα μείωση τιμών χοληστερίνης. Το ίδιο συνέβει και με τον σύζυγό μου.

Εδώ να τονίσω ότι γενικά ακολουθώ υγιεινή διατροφή αλλά στην περίπτωσή μου τουλάχιστον η κατανάλωση αυγών δεν οδήγησε σε αύξηση της χοληστερίνης. Πληροφοριακά κάθε αυγό κότας (ο κρόκος μόνο) περιέχει 211mg χοληστερίνης.

Οικονομικά δεδομένα

Για να παράξεις σπιτικά αυγά χρειάζεσαι κότες, τροφή και ένα κοτέτσι. Τα οικονομικά δεδομένα που θα αναφέρω αφορούν σε αγορά και συντήρηση κοτών αυγοπαραγωγής και όχι κότες μεικτής ή σπάνιας ράτσας με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

  1. Για να αγοράσεις κότες αυγοπαραγωγής (γνωστότερες ράτσες  οι Lohmann, Leghorn και η Ελληνική  Βλάχικη) θα δώσεις περίπου 7 ευρώ την μία και θα την πάρεις σε ηλικία 3-3,5 μηνών.
  2. Η παραγωγή αυγών θα ξεκινήσει σε ηλικία 5-5,5 μηνών οπότε θα χρειαστείς τροφή ανάπτυξης για 2 μήνες. Κάθε κότα τρώει το πολύ 150 γρ τροφής την ημέρα οπότε για 2 μήνες χρειάζεσαι 9 κιλά τροφής τα οποία κοστίζουν περίπου 5,5 ευρώ.
  3. Αφού ξεκινήσει η αυγοπαραγωγή χρειάζεσαι μείγμα τροφής που αποτελείται από καλαμπόκι κατά 75% και ειδική τροφή ωοτοκίας κατά 25%. Για κάθε κότα που τρώει το πολύ 150γρ θα ξοδεύεις 0,06 έως 0,07 λεπτά την ημέρα το πολύ, δηλαδή κάτι παραπάνω από 2 ευρώ τον μήνα.
  4. Κάθε κότα με καλές συνθήκες ζωής (εύκολα και λειτουργικά κοτέτσια στα άρθρα που θα ακολουθήσουν) θα σου δίνει 5 αυγά την εβδομάδα δηλαδή 20+ αυγά τον μήνα. Το κόστος κάθε φρέσκου αυγού είναι το πολύ 0,10 λεπτά του ευρώ. Στην δική μου περίπτωση είναι περίπου 0,07 λεπτά του ευρώ.
  5. Μετά τον τρίτο χρόνο ζωής (δηλαδή μετά από περίπου 2,5 χρόνια παραγωγής αυγών) η παραγωγικότητα των ζώων μειώνεται από αρκετά έως δραματικά. Ανάλογα με το συναισθηματικό σου δέσιμο με τις κοτούλες σου  μπορείς είτε να τις κρατήσεις σαν συνταξιούχες είτε να τις χαρίσεις κάπου για κατοικίδια είτε να τις (λυπάμαι) κάνεις σούπα.

Κότα Lohmann

Συνοψίζοντας κάθε κότα στην παραγωγική ζωή της θα σου κοστίσει περίπου 73 ευρώ και θα σου χαρίσει τουλάχιστον 650 αυγά. Δηλαδή κάθε αυγό τελικά θα σου στοιχίσει περίπου 0,11 λεπτά του ευρώ και αν αποφασίσεις να την μαγειρέψεις η σούπα έρχεται δωρεάν.

Σε άρθρο που θα ακολουθήσει θα περιγράψω μια απλή κατασκευή για ένα κοτέτσι αυλής ή κτήματος οικονομικό, λειτουργικό και ευχάριστο για  τις κότες σου. Παρέχοντας στις κότες σου καλές συνθήκες διαβίωσης όχι μόνο κάνεις το καθήκον σου σαν μέρος της φύσης αλλά και έχεις καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη ποσότητα αυγών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου