Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ευκολία, Φρεσκάδα, Ποιότητα, Οικονομία

Ωραία τα λέει η επικεφαλίδα! Όμως η πόλη και ειδικά το διαμέρισμα δεν προσφέρει τίποτα από τα παραπάνω στο θέμα της διατροφής. Τι μπορούμε να κάνουμε;
Ένας χώρος που προσφέρεται για εκμετάλλευση είναι το μπαλκόνι μας. Μπορούμε να το αναβαθμίσουμε σε έναν πανέμορφο και λειτουργικό  κήπο.
Μην ανησυχείτε!  Δεν πρόκειται να μπλέξουμε με πολύπλοκες καταστάσεις και φυτά που θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση. Ευκολία δεν λέει ο τίτλος; Θα ασχοληθούμε με φυτά και βότανα που θέλουν μόνο νεράκι για να μεγαλώσουν.







Κρεμμυδάκια σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα
Για να αγοράσεις κρεμμυδάκια πρέπει να πας σε μανάβικο ή σε SM ή σε λαϊκή. Δηλαδή πρέπει να ξοδέψεις χρήματα και χρόνο που είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Τι πιο εύκολο να κόψεις το κρεμμυδάκια από την γλάστρα σου φρεσκότατο χωρίς κόπο;
Για να φυτέψεις κρεμμυδάκια χρειάζεσαι μια γλάστρα ή μια ζαρντινιέρα. Πας σε ένα φυτώριο και αγοράζεις κοκκάρι (μικροί βολβοί κρεμμυδιών). Για να πάρεις ένα κιλό κοκκάρι θα δώσεις 2-2,5 ευρώ (ανάλογα το είδος που σου αρέσει) και θα αποκτήσεις πάνω από  60 ίσως και 70-80 μικρούς βολβούς που θα εξελιχθούν σε νοστιμότατα κρεμμύδια.


Κοκκάρι
Tips
·         Για την φύτευση πιέζουμε  το κοκκάρι στο χώμα μέχρι να προεξέχει μόνο  η μυτερή άκρη που κοιτάει προς τα πάνω. Στην κάτω μεριά πρέπει να ξεχωρίζουν μικρές ίνες που θα γίνουν οι ρίζες του κρεμμυδιού. Ρίχνουμε ελαφρά  χώμα ώστε ο βολβός ίσα που να σκεπαστεί. 
·         Οι αποστάσεις μεταξύ των  βολβών  πρέπει να είναι 10-15 εκ.
·         Πότισμα 2 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι, 1 το χειμώνα αν δεν είναι σε θέση που τα πιάνει η βροχή.
·         Μεγαλώνοντας μπορείς να κόβεις μόνο τα φύλλα που χρειάζεσαι χωρίς να ξεριζώνεις τα φυτά, παρατείνοντας τον χρόνο ζωής τους.
·         Όταν χρειαστεί να ξεριζώσεις ένα φυτό μπορείς να το αντικαταστήσεις με νέο βολβό ώστε να έχεις πάντα κρεμμυδάκια. Σε σπιτικό ελεγχόμενο περιβάλλον αναπτύσσονται όλο τον χρόνο.
 
Κρεμμυδάκια σε ανάπτυξη
Τελικά κάθε κρεμμυδάκι θα σου στοιχίσει περίπου  0,03 ευρώ. Πολύ καλή τιμή, πολλά πλεονεκτήματα, ελάχιστος κόπος.

Σπανάκι
Φρέσκο σπανάκι στο σπίτι; Ναι και πάρα πολύ εύκολα!


Σπόροι σπανακιού
Από το φυτώριο που πήρες το κοκκάρι αγόρασε και ένα φακελάκι σπόρους σπανακιού χύμα και όχι τυποποιημένους. Με 1,5 ευρώ θα πάρεις σπόρους που φτάνουν για 2 σεζόν τουλάχιστον.
 Οι σεζόν φύτευσης είναι το Σεπτέμβριο και τον Μάρτιο-Απρίλιο ανάλογα με το κλίμα της περιοχής.
Για την φύτευση ανοίγουμε μικρές λακκούβες βάθους 1-1,5 εκατοστών σε απόσταση 15-20 εκατοστών μεταξύ τους. Σε κάθε μία λακκούβα ρίχνουμε 5-6 σποράκια. Σκεπάζουμε και ποτίζουμε.
Σε περίπου 7-10 μέρες αρχίζουν και ξεπροβάλουν τα φυτά μας.

Tips
     ·         Αν σε κάποια λακκούβα βγουν πάνω από ένα φυτά πρέπει να θυσιάσεις το μικρότερο, δυστυχώς.
·         Το σπανάκι θέλει υγρασία στο έδαφος συνεχώς. Όχι υπερβολικό πότισμα αλλά να μην ξεμείνει ποτέ.
·         Μεγαλώνοντας τα φυτά μπορείς να κόβεις φύλλα και να μην τα ξεριζώνεις ώστε να παρατείνεις τον χρόνο ζωής τους.
·         Άφησε μερικά φυτά χωρίς να τα ξεριζώσεις ώστε να ανθίσουν και να κάνουν σπόρους για να έχεις για επόμενες σεζόν (αν δεν θέλεις να αγοράσεις).

Σπανάκι σε γλάστρα
Το σπανάκι που πουλάνε στα μαγαζιά (αν δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι βιολογικό) είναι πολύ επιβαρυμένο με φυτοφάρμακα. Η δική μας μέθοδος έχει κόστος  σχεδόν μηδενικό,  μεγάλη ευκολία εφαρμογής και  αξεπέραστη  φρεσκάδα και  ποιότητα.


Σέλινο – Μαϊντανός
Σέλινο σε γλάστρα
Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά μιας και δεν χρειάζεται να πάμε καν σε φυτώριο για να αγοράσουμε
κάτι. Τα ματσάκια που αγοράζουμε για το φαγητό μας προσέχουμε να έχουν και την ρίζα μαζί (να μην έχουν κοπεί μόνο φύλλα).
Αφού κόψουμε τα φύλλα για το φαγητό μας, βάζουμε την ρίζα σε ένα μπολάκι με νερό για 2-3 μέρες. Κατόπιν  φυτεύουμε την ρίζα σε μια γλάστρα μεσαίου μεγέθους και ποτίζουμε μέρα παρά μέρα ώστε το χώμα να παραμένει υγρό.
Σε λίγες μέρες βλέπουμε φύλλα να ξεπροβάλλουν και σιγά σιγά το φυτό μας θα μεγαλώσει κανονικά.
Φυσικά, αν το ματσάκι που αγοράσαμε έχει πολλές ρίζες μαζί τα φυτεύουμε ξεχωριστά ώστε να έχουμε αρκετά φυτά στο μπαλκόνι μας.




Βότανα

Εδώ ίσως σε απογοητεύσω. Παρόλο την διαφήμιση που γίνεται για βότανα σε γλάστρες είναι μικρές οι πιθανότητες επιτυχίας για κάποια από αυτά. Θα σου γράψω τα συμπεράσματα από τις εμπειρίες μου και  πράξε ανάλογα.
Λάβε υπ’ όψιν σου ότι τα βότανα έχουν τεράστιο ριζικό σύστημα οπότε η συνύπαρξη με άλλα φυτά σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα είναι πρακτικά αδύνατη. Επίσης  είναι κατά κανόνα πολυετή οπότε με ελάχιστο κόστος (2-2,5 ευρώ ανάλογα το φυτό) απολαμβάνεις τα οφέλη τους για πολλά χρόνια.

Δυόσμος – Μέντα
Σε μεσαία προς μεγάλη γλάστρα μπορείς να φυτέψεις δυόσμο ή μέντα και να απολαμβάνεις φρέσκους βλαστούς συνεχώς.  Αγοράζεις μικρό φυτό από το φυτώριο ή την λαϊκή και απολαμβάνεις φρεσκάδα για πάρα πολλά χρόνια.

Δυόσμος σε γλάστρα

    
Tips
  •         Συχνό πότισμα το καλοκαίρι.
  •         Συχνό κλάδεμα-κορφολόγημα για να πετάει συνεχώς νέους βλαστούς και φύλλα.
  •          Το χειμώνα το φυτό εξαφανίζεται και μένει η ρίζα. Ποτίζουμε ξανά μέσα Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου ανάλογα την περιοχή για να ξαναβγεί το φυτό.

Ρίγανη
Σε μεγάλη γλάστρα μπορείς να προσπαθήσεις, με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, να φυτέψεις ρίγανη που θα αγοράσεις από φυτώριο ή λαϊκή.

Βλαστοί ρίγανης

Tips
·         Πότισμα 1-2 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι και ανάλογα τις άλλες εποχές του χρόνου. Σαφώς λιγότερο πότισμα από τον δυόσμο.
·         Την άνοιξη, πριν ανθίσει το φυτό, κόβουμε βλαστάρια (μπόλικα – ανάλογα με την ανάπτυξη του φυτού) τα οποία ξεραίνουμε ώστε να έχουμε  ξερή ρίγανη για τα φαγητά μας.
·         Όλο τον χρόνο μπορούμε να κόβουμε λίγα φρέσκα βλαστάρια για άμεση χρήση στα φαγητά μας .


Βασιλικός
Από το φυτώριο αγόρασε σπόρους και όχι μικρά φυτά. Αρχές Απριλίου γέμισε ότι μικρό-μεσαίο γλαστράκι ή δοχείο βρεις με χώμα και ρίξε σπόρους επιφανειακά. Τρίψε λίγο χώμα επάνω στους σπόρους ίσα να μην φαίνονται.
Μετά πότιζε πολύ και καθημερινά. Σε 5-10 μέρες ανάλογα το χώμα και την θερμοκρασία θα βγουν οι μικροί βασιλικοί σου. Βάλτους στον ήλιο!
Πλέον όσο πιο πολύ ποτίζεις (μπορείς και 2 φορές την ημέρα το καλοκαίρι) τόσο μεγαλύτερη ανάπτυξη θα έχουν, ανάλογα και το μέγεθος της γλάστρας. Με σπόρους αξίας 1-2 ευρώ μπορείς να γεμίσεις με ομορφιά και αρώματα όλο το μπαλκόνι σου.
Μόλις αναπτυχθούν τα φυτά σου μπορείς να κόβεις φύλλα για ανεπανάληπτες μεσογειακές απολαύσεις. Αν αρχίσει και βγάζει βλαστούς με άνθη κόψε και αυτούς για να συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Βασιλικός με άνθη έτοιμα για σπόρο

Ο βασιλικός είναι μονοετές φυτό, γύρω στον Σεπτέμβριο μπορείς να τον αφήσεις να ανθίσει και να κάνει σπόρο που θα χρησιμοποιήσεις τον επόμενο Απρίλιο. Πολλές φορές θα βγει μόνος του στις ίδιες γλάστρες από σπόρο που έχει πέσει στο χώμα.


Φασκόμηλο – Θυμάρι – Δεντρολίβανο

Έχω κάνει αρκετές προσπάθειες χωρίς επιτυχία. Μετά από λίγο καιρό τα φυτά ξεραίνονταν στην γλάστρα. Έχω φυτέψει στο κτήμα και έχουν γίνει τεράστια. Αν θες να προσπαθήσεις σε γλάστρα κάντο, ίσως απογοητευθείς ίσως όχι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου