Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Το ψωμί ... ψωμάκι

Φίλοι μου,

Ο τίτλος τα λέει όλα! Η τιμή της φρατζόλας έχει εκτοξευθεί ενώ η ποιότητα παραμένει αμφίβολη γιατί ο τρόπος παρασκευής της καθημερινής μας ανάγκης-απόλαυσης μας είναι άγνωστος.

Και τι μπορούμε να κάνουμε; Να σταματήσουμε να τρώμε ψωμί; θα ρωτήσετε και με το δίκιο σας.

Προτείνω να φτιάχνουμε το δικό μας, όπως το θέλουμε, φρεσκοψημένο και ολόφρεσκο!


Μην ανησυχείτε δεν μιλάω για ζύμωμα με το χέρι, φούσκωμα στον φούρνο, πλύσιμο και καθάρισμα των σκευών και ... και ...

Μιλάω για την χρήση μιας ειδικής συσκευής, του αρτοπαρασκευαστή. Ο αρτοπαρασκευαστής αναλαμβάνει να ζυμώσει, να φουσκώσει και να ψήσει το καρβέλι μας. Εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να ρίξουμε τα υλικά. Και ο καθαρισμός; Με ένα απλό πανί στο τέλος του ψησίματος. Ζήτημα ενός λεπτού...

Μάλιστα... Το ζήτημα της ευκολίας και της ποιότητας παρασκευής του ψωμιού μας το λύσαμε. Υπάρχουν όμως άλλα ζητήματα άλυτα όπως :


  • Εδώ δεν έχω να πάρω φρατζόλα, θα με βάλεις να αγοράσω ολόκληρη ηλεκτρική συσκευή;
  • Ψωμί αγοράζω όποτε θέλω. Αυτός ο αρτοπαρασκευαστής πότε θα το ετοιμάσει;
  • Πες ότι τον αγοράζω, το κόστος παρασκευής με συμφέρει; Εγώ δεν παίρνω αλεύρι χονδρική όπως ο φούρνος.
Ωραία ... πάμε ένα ένα.

Πρώτα το κόστος αγοράς. Ένας αρτοπαρασκευαστής σαν αυτόν που έχω εγώ κάνει 40 ευρώ. Αν δεν μπορείς να διαθέσεις 40 ευρώ δυστυχώς αυτό το άρθρο δεν μπορεί να σου φανεί χρήσιμο άμεσα.





Ο αρτοπαρασκευαστής έχει την δυνατότητα να προγραμματιστεί για να έχει έτοιμο το ψωμί μας όποτε θέλουμε σε διάστημα 13 ωρών. Δηλαδή μπορώ να ρίξω τα υλικά και να τον προγραμματίσω να έχει έτοιμο το ψωμί την ώρα που γυρνάω από την δουλειά. Φρεσκοψημένο ψωμί ΠΑΝΤΑ!

Όσο για το κόστος παρασκευής; ΝΑΙ σε συμφέρει και θα σου γράψω αναλυτικά για το ψωμί που φτιάχνω εγώ (μην σε μπερδεύουν οι ποσότητες, υπάρχει δοσομετρητής):

Πολύσπορο με συνδυασμό αλεύρι ολικής (μαύρο), αλεύρι κίτρινο και αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις.

Χρησιμοποιώ :

140 γρ Αλεύρι ολικής άλεσης από νερόμυλο
140 γρ Αλεύρι κίτρινο σκληρό
140 γρ Αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις

4 κουταλάκια του γλυκού ηλιόσπορο (περ 16 γραμμάρια)
2,5 κουταλάκια του γλυκού λιναρόσπορο (περ 10 γραμμάρια)
1 κουταλάκι του γλυκού παπαρουνόσπορο (περ. 4 γραμμάρια)
2 κουταλάκια του γλυκού σουσάμι λευκό (περ. 8 γραμμάρια)

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά

240 ml νερό


Με αυτά τα υλικά φτιάχνω περίπου 700 γρ ψωμί, δηλαδή 2 φρατζόλες εμπορίου. Πάμε να δούμε το κόστος λοιπόν (στρογγυλοποιώ προς τα πάνω)

Αλεύρι ολικής  1,20ε / κιλό δηλαδή τα 140 γρ = 0,17 ευρώ
Αλεύρι κίτρινο 0,8 το κιλό  δηλαδή τα 140 γρ = 0,12 ευρώ
Αλεύρι λευκό  0,8 το κιλό  δηλαδή τα 140 γρ = 0,12 ευρώ

Ηλιόσπορος (3,30 το  κιλό)  = 0,06 ευρώ
Λιναρόσπορος (4,4 το κιλό) = 0.05 ευρώ
Σουσάμι (4,4 το κιλό) = 0.05 ευρώ
Παπαρουνόσπορος (10 το κιλό) = 0.04 ευρώ

Ζάχαρη, αλάτι, μαγιά στο περίπου άλλα 0,06 ε

Κατανάλωση ρεύματος περίπου 0,07 ευρώ (τιμή kw περίπου 0,10 ευρώ)

Γενικό κόστος παρασκευής  0,7 ευρώ χονδρικά για ψωμί φρέσκο, σπιτικής παρασκευής, πολύσπορο με αλεύρι ολικής, κίτρινο και λευκό. Στην τιμή που δίνεις για την μισή ποσότητα ενός απλού αφρού από τον φούρνο.


Επίσης με τον αρτοπαρασκευαστή μπορείς να φτιάξεις κέϊκ, μαρμελάδες, διάφορες ζύμες κ.α. (έχει 12 προγράμματα). Για οικογένειες με μεγαλύτερες ανάγκες υπάρχουν συσκευές που παρασκευάζουν μεγαλύτερη φρατζόλα.


Μαίρη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου