Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Μετακινούμενο κοτέτσι (mobile chicken coop)

Σε προηγούμενο άρθρο έγραψα για το πως μπορούμε να έχουμε  δικές μας κότες. Μια πολύ εύκολη και ψυχαγωγική εκτροφή που μας δίνει ολόφρεσκα και αγνά  αυγά με ελάχιστο κόστος (εδώ).

Σε αυτό το άρθρο θα γράψω για ένα μετακινούμενο κοτέτσι που μπορεί να στεγάσει μέχρι 5 κότες ή 4 κότες και έναν κόκκορα. Εξαιρετικά απλή κατασκευή, ιδανική για μικρές αυλές ή κτήματα. Με αυτό το κοτέτσι θα "ξοδεύετε" 20 λεπτά την εβδομάδα για την περιποίηση των αγαπημένων σας πτηνών. Αν και είμαι σίγουρη ότι μόλις το εγκαταστήσετε θα θέλετε να περνάτε πολύ περισσότερο χρόνο μαζί τους!





Το κοτέτσι που θα φτιάξουμε ενσωματώνει τον χώρο που θα κοιμούνται οι κότες ή θα προστατεύονται από έντονα καιρικά φαινόμενα, τις φωλιές που θα γεννάνε τα αυγά και φυσικά μια μικρή αυλή ώστε να κάνουν την βόλτα τους.

Πλεονεκτήματα

  • Οι κότες μας έχουν χώρο να κινηθούν προστατευμένες ακόμη και αν εμείς δεν είμαστε εκεί
  • Μπορούμε να καθαρίσουμε από βλάστηση την έκτασή μας απλώς μετακινώντας το κοτέτσι μας κάθε 1-2 εβδομάδες
  • Το έδαφος εμπλουτίζεται από τις κοτσιλιές. Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε, απλώς φρεζάρουμε και φυτεύουμε. Αν μετακινούμε το κοτέτσι κάθε 1-2 εβδομάδες δεν χρειάζεται να περιμένουμε το έδαφος να χωνέψει την κοπριά (είναι μικρή η ποσότητα)
  • Μπορούμε να ασχολούμαστε 1 φορά την εβδομάδα αν δεν έχουμε χρόνο. Οι δύο φωλιές μπορούν άνετα να χωρέσουν μέχρι 30 αυγά. Το νερό και το φαΐ φτάνουν για 8-10 μέρες. 
  • Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στο χρόνο και πολύ οικονομικό.


Κατασκευή

Οι διαστάσεις του κοτετσιού μας είναι 4μ μήκος, 1μ πλάτος και 1μ ύψος. Ο λόγος που εγώ επέλεξα αυτές τις διαστάσεις είναι πρακτικός : Η τοπική εταιρεία εμπορίας ξυλείας πωλούσε καδρονάκια μήκους 4 μέτρων, που είναι και το σύνηθες. Αν εσείς βρείτε ξυλεία σε διαφορετικές διαστάσεις προσαρμόστε ανάλογα, οι διαφορές δεν θα είναι μεγάλες.

Απαιτούμενα υλικά και κόστος

13 καδρονάκια μήκους 4μ (5εκ Χ 5εκ) ή παρόμοια  με κόστος 4 ευρώ το καθένα = 52 ευρώ

Πισόχαρτο 5μ Χ 1 μ με κόστος 3 ευρώ το μέτρο = 15 ευρώ

Κουλούρα κοτετσόσυρμα 25μ Χ 1μ με κόστος 1 ευρώ το μέτρο = 25 ευρώ

Γωνίες σύνδεσης ξύλων με τις ανάλογες βίδες  περ 80 τεμ με κόστος = 35 ευρώ (μαζί με τις βίδες και περίπου 100 ροδέλες)

Χάρμπορντ περίπου 1μ2   =  5 ευρώ

Ποτίστρα μεγάλη            = 10 ευρώ

Ταΐστρα  πλατιά ή μια ζαρντινιέρα (προτιμότερο) μήκους περ 80 εκ   = 5 ευρώ

Βερνίκι ή λακα περ  3 λίτρα για 2 χέρια   = 15 ευρώ

Καρφάκια για ντουλάπια κουζίνας  (2-3 χούφτες)    = 3 ευρώ

Το συνολικό κόστος των υλικών είναι 160-170 ευρώ και σίγουρα θα σας περισσέψουν υλικά για άλλες χρήσεις.

Απαιτούμενα εργαλεία

Κατσαβίδι σταυρωτό  (προτιμότερο επαναφορτιζόμενο ή ηλεκτρικό)

Πένσα - κοπτήρας

Σφυρί - Πριόνι

Πινέλο βαφής


Εργασίες

1. Κόβουμε τα καδρονάκια του ύψους και του πλάτους με τέτοιο τρόπο ώστε το συνολικό ύψος και πλάτος μαζί με τα τέσσερα καδρόνια του μήκους να είναι 1 μέτρο.
Για παράδειγμα, αν τα καδρόνια που αγοράσαμε είναι 5εκ Χ 5εκ θα πρέπει να κόψουμε 90εκ τα καδρονάκια ύψους και πλάτους ώστε 90εκ + 5εκ + 5εκ = 1 μέτρο.
Θα χρειαστεί να κόψουμε 5 καδρόνια για να έχουμε όλα τα καδρονάκια ύψους και πλάτους.



2. Κόβουμε καδρονάκια για 2 πλαίσια  1μ Χ 1μ που θα χρησιμοποιηθούν για την πάνω πόρτα στο κοτέτσι και την μπροστινή πόρτα στην αυλή.


3. Κόβουμε τα καδρονάκια που θα αποτελέσουν την κούρνια για τις κότες μας και θα στηρίξουν τις φωλιές. Επίσης τα καδρονάκια που θα δημιουργήσουν την πόρτα από την οποία οι κότες μας θα βγαίνουν στην αυλή τους.















Στην αριστερή φωτογραφία φαίνεται το ξύλο πάνω στο οποίο θα κοιμούνται οι κότες μας το οποίο είναι περίπου 70εκ και στηρίζεται σε κάθετο καδρονάκι στα πλάγια. Η απόσταση από το πίσω μέρος του κοτετσιού που φαίνεται δεξιά είναι περίπου 20εκ. Το ύψος από το έδαφος είναι περίπου 50εκ.

Στην δεξιά φωτογραφία βλέπουμε τις φωλιές οι οποίες είναι 35εκ Χ 30 εκ περίπου. Μεταξύ τους υπάρχει "πλατύσκαλο" στο οποίο ανεβαίνουν οι κότες πριν επιλέξουν φωλιά. Κάθε φωλιά έχει ένα μικρό "εμπόδιο" περίπου 10εκ το οποίο χρησιμεύει για να συγκρατούνται τα άχυρα. Στο πλάϊ υπάρχει κάλυμμα το οποίο φτάνει περίπου 10εκ κάτω από το ταβάνι του κοτετσιού ώστε οι κοτες να αισθάνονται ασφάλεια και απομόνωση όταν γεννούν. Το πάτωμα κάθε φωλιά και το πλατύσκαλο είναι από χάρμπορντ.
Επίσης διακρίνεται ένα μικρό παραθυράκι το οποίο σε συνδυασμό με άλλο ένα στην απέναντι πλευρά αλλά όχι εντελώς αντικριστά προσφέρει ελεγχόμενη ροή αέρα στο κοτέτσι μας.


 4. Αφού κόψουμε όλα τα καδρονάκια και τα χάρμπορντ για γις φωλιές, μαζί με τον κεντρικό σκελετό (καδρόνια 4μ) τα περνάμε βερνίκι ή λάκα (προτιμότερο), τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά και τα ξαναπερνάμε.

5. Αφού έχουν στεγνώσει για τα καλά βιδώνουμε τις γωνίες στα καδρονάκια μας όπου είναι δυνατόν. Αν δεν το κάνουμε τώρα θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια στην διάρκεια της κατασκευής. Βιδώστε τις γωνίες τώρα!

6. Έχοντας βιδώσει τις γωνίες στα καδρονάκια τα βιδώνουμε στον σκελετό με τις τρύπες που απομένουν στις γωνίες. Βιδώνουμε επίσης το εσωτερικό του κοτετσιού (κούρνια, φωλιές, πορτάκι)


7. Λογικά τώρα έχουμε έτοιμο τον σκελετό μας. Βιδώνουμε με τις ξυλόβιδες που πήραμε και με τις ροδέλες το πισόχαρτο στην μπροστινή όψη του κοτετσιού.


8. Περνάμε το κοτετσόσυρμα ως εξής : στην πάνω διάσταση από την αρχή μέχρι πριν το ταβάνι του κοτετσιού (μέχρι εκεί που αρχίζει η πόρτα), στα πλάγια από την αρχή μέχρι το τέλος, στο πίσω μέρος του κοτετσιού. Ασφαλίζουμε το σύρμα στον σκελετό τεντώνοντας πολύ καλά και χρησιμοποιώντας τα καρφάκια ανά 15εκ-20εκ περίπου.
Περνάμε σύρμα στο πλαίσιο της μπροστινής πόρτας και στο πλαίσιο της πάνω πόρτας του κοτετσιού. 

Παρατήρηση : Το κάτω μέρος εγώ το αφήνω κενό και ασφαλίζω το κοτέτσι από αλεπούδες κλπ τσαπίζοντας χώμα γύρω γύρω και πατώντας το καλά. Εσείς αν θέλετε να αισθάνεστε πιο σίγουροι μπορείτε να πάρετε σύρμα περίφραξης 5μ Χ 1,5 μέτρο το οποίο θα χρησιμοποιείται σαν πάτωμα πάνω στο οποίο θα ακουμπάει το κοτέτσι. Οι κότες δεν θα ξεβολευτούν ιδιαίτερα.

9. Περνάμε πισόχαρτο στην πάνω πόρτα του κοτετσιού, στα πλαϊνά και στο πίσω μέρος όπως φαίνεται στην εικόνα. Με ένα μαχαίρι δημιουργούμε 2 μικρά παραθυράκια στα πλαϊνά του κοτετσιού αλλά όχι εντελώς αντικρυστά.

10. Προσαρμόζουμε την μπροστινή πόρτα χρησιμοποιώντας χοντρά σύρμα σε δύο μεριές σαν μεντεσέδες. Δεν χρησιμοποιώ μεντεσέδες για ευκολία και ευελιξία. Λειτουργεί άψογα! Το ταβάνι του κοτετσιού είναι απολύτως μετακινούμενο για πρόσβαση στις φωλιές κλπ. Αν στην περιοχή σας επικρατούν πολύ έντονοι άνεμοι ασφαλίστε το είτε τοποθετώντας πάνω του διάφορα ξύλα ή καρφώνοντας 4 πρόκες (2 σε κάθε πλαϊνό, 1 στο ταβάνι και 1 στον σκελετό) και ενώνοντάς τις με σύρμα.

11. Προσαρμόζουμε την ποτίστρα εξωτερικά του κοτετσιού και ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στο σύρμα ώστε να εισέρχεται εντός ένα μέρος της ποτίστρας για να πίνουν οι κότες νερό χωρίς να το λερώνουν. Η ποτίστρα πάει αντίθετα από το φαϊ και όχι αντικριστά αλλά λίγο παραπέρα. Ασφαλίζουμε με μια δέστρα για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα ανατραπεί για κάποιο λόγο. Προσέχουμε να είναι σχετικά ίσια ώστε να μην χύνεται το νερό.



12. Προσαρμόζουμε την ταΐστρα εξωτερικά του κοτετσιού και ανοίγουμε το σύρμα ώστε οι κότες να μπορούν να βάλουν μόνο το κεφάλι τους για να φάνε. Έτσι αποφεύγουμε την σπατάλη φαγητού ενώ παράλληλα αυτό διατηρείται καθαρό.


Εξωτερικά (πλαϊνά και πάνω) σκεπάζουμε με έναν μουσαμά ή νάϋλον ώστε να προστατέψουμε το φαγητό αλλά και τις κότες που τρώνε από την βροχή. Έτσι προστατεύουμε και από τυχόν εξωτερικές εισβολές στο κοτέτσι μικρών ζώων. Ασφαλίζουμε το σκέπαστρο με διάφορες πέτρες ή ξύλα ώστε να μην το πάρει ο αέρας.


Τελικά το κοτέτσι μας θα δείχνει κάπως έτσι :




1 σχόλιο:

  1. τελειο αρθρο ! τα γραφει αναλυτικα και ειναι πρακτικη η κατασκευη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή